PROPOZICIJE NATJECANJA

ŠAMPION JUNIOR KUP 2015
08.-11.01.2015.
PROPOZICIJE NATJECANJA
1. U kvalifikacijama ekipe su poredane u grupama sa po 4, 5 ili 6 ekipa
2. Prve dvije ekipe iz skupine prolaze u drugi dio natjecanja
3. Sistem natjecanja poslije grupne kvalifikacijske faze:
a) kategorija sa 4 grupe
– prve dvije ekipe iz svake grupe prolaze u četvrtfinale
– četvrtfinalni parovi su I=1A-2B;  II=1B-2A;   III= 1C-2D;  IV= 1D-2C
– pobjednici četvrtfinalnih utakmica tvore polufinalne parove:  I-III   i   II-IV
– pobjednici polufinalnih utakmica igraju finale dok poraženi igraju utakmicu za 3.mjesto
b) kategorija sa 6 grupa
– prve dvije ekipe iz svake skupine prolaze u drugi krug natjecanja te 4 najbolje trećeplasirane ekipe

c) kategorija sa 8 grupa
– prve dvije ekipe iz svake grupe prolaze u osminufinala
– parovi osminefinala su
I=1A-2B;  II=1B-2A;   III= 1C-2D;  IV= 1D-2C; V= 1E-2F; VI= 1F-2E; VII= 1G-2H;  VIII= 1H-2G
– četvrtfinalni parovi su: A= I-III;  B= II-IV;  C=  V-VII;  D=  VI-VIII
– polufinalni parovi su: AD i BC
– pobjednici polufinalnih utakmica igraju finale dok poraženi igraju utakmicu za 3.mjesto
4.Redoslijed u grupi je prema slijedećim kriterijima:
a) broj bodova
b) međusobni rezultat
c) ukupna gol razlika
d) više postignutih golova
e) ždrijeb
Kriterij za nabolje trećeplasirane ekipe je broj osvojenih bodova, ukupna gol razlika, više postignutih golova (da bi ovi kriteriji bili zadovoljeni u svim grupama treba biti isti broj ekipa)
Ukoliko grupe nisu istobrojne najbolje trećeplasirane ekipe su iz grupa sa više sudionika.
Ukoliko se stvori tzv. trokut , tri ekipe sa istim brojem bodova i ostalih kriterija radi se posebna tablica samo tih triju ekipa i tvori se na temelju njihovih međusobnih rezultata redoslijed u grupi a uvažavajući gore navedene kriterije.
5. Utakmice se igraju 2 x 12 minuta bez zaustavljanja vremena sa pauzom za poluvrijeme u trajanju 1 minute. Organizacijski odbor može vrijeme trajanja utakmica odrediti i u kraćem ili duljem vremenskom trajanju obzirom na broj ekipa u skupini.
6. Utakmice sudi jedan sudac i sve odluke sudaca su konačne i trener i svi igrači dužni su poštivati odluke suca. Na odluke suca ekipa nema pravo žalbe.
7. Sve ekipe su dužne tokom turnira imati kod sebe valjanu putovnicu/pasoš, đačku ili sportsku iskaznicu kojom u svakom trenutku mogu protivničkoj ekipi ili organizatoru dokazati identitet i godište igrača koji nastupa.
U SVIM KATEGORIJA vrijedi pravilo da svaka ekipa može imati jednog igrača starijeg od godišta u kojem se održava turnir, datum rođenja mora biti poslije 01.06. u toj godini.
Igrač koji nema neki od valjanih dokumenata ne može nastupiti na utakmici. Ukoliko tokom turnira može dokazati svoj identitet i godište ima pravo na daljnje nastupanje. PREPORUKA EKIPAMA je da obzirom putovnice/pasoši ostaju u hotelu na vrijeme pripreme kopije dokumenata koji mogu služiti kao dokaz identiteta igrača
8. Na svakom terenu za igru ispred organizatora će biti delegat utakmice koji je ujedno i zapisničar te kojem se svi sudionici (treneri, suci ili predstavnici klubova)  obraćaju za sve upite oko gore navedenih pravila
9. Svi prigovori i žalbe, osim na odluke sudaca, mogu se podnijeti delegatu utakmice u roku 10 minuta nakon završetka utakmice u pisanom obliku. Ukoliko nakon 10 minuta nakon utakmice ne bude prigovora zapisnik postaje službeni.
10. Svi igrači moraju nastupati sa valjanom obućom za parket
11. Ukoliko ekipa ne dođe na utakmicu na vrijeme, vrijeme čekanja iznosi 5 minuta, te se nakon toga utakmica registrira rezultatom 3:0 za ekipu koja je nastupila. Ukoliko se obadvije ekipe ne pojave na vrijeme na terenu za igru utakmica se može registrirati rezultatom 1:1, ukoliko  postoji sumnja u dogovor oko  namještanja turnirska komisija odlučuje o sankcijama za ekipe te o registriranju utakmice.
12. Fizički nasrtaj na protivničkog igrača kažnjava se odmah isključenjem do kraja utakmice a ukoliko dođe do prekida utakmice koji je rezultirao fizičkim nasrtajem ekipa iz  koje dolazi igrač koji je fizički nasrnuo na drugog igrača gubi automatizmom utakmicu 3:0. U slučaju da ekipa koja nije izazvala incident u trenutku prekida utakmice ima povoljniji rezultat od 3:0 isti se uvažava.
13. Sudac može na utakmici izreži kazne igračima u vidu žutog kartona za lakše prekršaje te crveni karton ili 2 minute isključenja za teže oblike prekršaja, učestalo prigovaranje na odluke suca te namjerno igranje rukom
14. Nakon dobivena 2 žuta kartona na jednoj utakmici ili crvenog kartona igrač više ne može ulaziti u igru za vrijeme trajanja te utakmice. O daljnjem nastupu igrača na turniru odlučuje turnirska komisija i na odluku turnirske komisije nema se pravo žalbe.
15. Ekipa može sudjelovati na utakmici ukoliko ima minimalno dva igrača i golmana.
16. Aut je kada lopta udari iznad mantinela (na terenima koji imaju mantinelu)  ili kada lopta cijelim obujmom pređe preko aut linije na terenima bez mantinele. Aut se izvodi nogom (mirna lopta)
17. Korner je svako odbijanje od golmana ili igrača koji se brane a kada lopta završi van poprečne linije.
18.  Namjerno vraćanje lopte golmanu od strane vlastitog igrača kažnjava se indirektnim udarcem ukoliko golman rukom uhvati takvu loptu.
19. Svi sudionici turnira osobno odgovaraju za sebe i druge sudionike turnira, te za svoje materijalne stvari.
20. Svi sudionici turnira trebaju se strogo pridržavati kućnog reda i uputa sportskih dvorana i hala u kojima se turnir održava, pravila sportske igre te posebno FAIR PLAYA- a. U slučaju nepridržavanja i grubog kršenja svih gore navedenih pravila ekipa se kažnjava diskvalifikacijom sa turnira.
21. Cilj ovog turnira je uz sportsko nadmetanje, druženje, zabava i poštivanje svih različitosti (nacionalnost, boja kože, vjera…)
22. Treneri odnosno predstavnici ekipa dužni su upoznati sve sudionike turnira (igrači, roditelji, …) sa pravilima turnira, te odgovaraju za njihovo provođenje.
23. Turnirsku komisiju čine direktor turnira, voditelj sportskog natjecanja i predstavnik organizatora
24. Direktor turnira je Almir Prguda a voditelj sportskog natjecanja je Nenad Gugec
25. Za sva pitanja koja nisu regulirana ovim pravilima vrijede pravila Nogometne igre
Sarajevo, 21.12.2014.

NADOPUNA PROPOZICIJA

1.    Vezano uz toču 6. Propozicija a glede nastupa starijih igrača, tumačenje pravilnika glasi da u popisu igrača klub/ekipa može imati i više od jednog starijeg igrača s time da u jednoj utakmici može nastupiti samo jedan isti igrač
2.    Vratar/golman može uz odobrenje suca u bilo kojem trenutku zamijeniti mjesto sa bilo kojim igračem svoje ekipe
3.    Vratar ne smije igrati izvan kaznenog prostora rukom. Udarac s vrata (gol aut) vratar izvodi isključivo rukom i iz tog udarca zgoditak ne vrijedi. Vratar može postići pogodak samo nogom kad je lopta u igri.
4.    Vratar ubacuje loptu u igru rukom sa bilo kojeg mjesta unutar kaznenog prostora, a lopta je u igri kada napusti granice kaznenog prostora.
5.    Pri vraćanju lopte od strane vratara tzv. Gol aut vratar ne smije prebaciti loptu preko sredine terena

Sarajevo, 05.01.2015

 

 

 

2 responses to “PROPOZICIJE NATJECANJA”

 1. Pero says:

  Poštovana gospodo,
  Budući da niste definirali propozicijama natjecanja , daljnje križanje parova u grupama sa 6 ekipa, logično bi bilo da se parovi izvlače :

  b) kategorija sa 6 grupa
  – prve dvije ekipe iz svake skupine prolaze u drugi krug natjecanja te 4 najbolje trećeplasirane ekipe

  Molim Vas da za godišta 2002, 2005, i 2006. izvlačite parove za drugi krug natjecanja.

 2. Dražen Sršen says:

  Poštovani, sve pohvale organizatorima na zahtjevnom poslu ovogodišnjeg turnira koji je za našu ekipu NKNA Libertasa bio iznimno uspješan. Ipak moram primjetiti par stvari : mišljenja smo da se propozicije ne smiju mijenjati nakon početka turnira (poglavito ona o jednom starijem igraču), nadalje izvođenje golmana rukom nakon gol auta, pa to je bilo smiješno, u svakoj dvorani drukčije – suci sude po pravilima BIH saveza a ne turnirskim a mi smo golmane danima pripremali na uvjete iz pravila turnira. Dalje umjesto 2×12 minuta igralo se 1×20 bez pauze što je sa sportske strane manjkavo, bar da je bio moguć Time out da ekipa može dobiti par instrukcija od trenera inače je on na utakmici gotovo kao fikus.

  I na kraju pitanje : S obzirom da su prošlogodišnji pobjednici bili darivani besplatnim sudjelovanjem slijedeće (ove) godine nama su prije par dana na dodjeli rekli da osim pokala i medalja nema ništa što je za ovaj renomirani turnir koji svake godine sve brojniji stvarno začuđujuće. Ako je stvar u nedostatku novca – eto razumjet ćemo i prihvatiti samo tražimo kratko obrazloženje…..Hvala svima na gostoprimstvu i pozdrav…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Birthday